Šípková marmeláda, sirup a přesnídávka

18. září 2013 v 7:54 |  Recepty
ŠÍPKOVÝ SIRUP:

Budeme potřebovat 1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg přírodního cukru. Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 st. Celsia a rozpustíme v ní veškerý cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme. Sirup je bohatým zdrojem vitamínu C. Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA:

Pevné zralé šípky rozpůlíme a zbavíme chloupků. Jde to špatně, proto je lepší pracovat v chirurgických rukavicích a zbytky chloupků z šípků vymývat. Plody pak povaříme v troše vody a rozmixujeme. Mnohem snadnější je však měkké šípky, které jsme rozvařili ve vodě, prolisovat na pasírovacím strojku. V obou případech přidáme na 1 kg šípkové směsi 400 g cukru a 3 minuty za stálého míchání povaříme. Plníme do skleniček s uzávěrem a 25 minut sterilujeme při teplotě 85 st. Celsia. Marmeládu mažeme na pečivo nebo z ní můžeme připravit šípkovou omáčku.



ŠÍPKOVÁ PŘENÍDÁVKA:

Suroviny: 500 g šípků, voda, přírodní cukr, 500g jablek, skořice

Příprava: Zralé šípky uvaříme ve vodě, rozmixujeme a přepasírujeme. Vzniklé šípkové pyré smícháme s pyré z jablek, které jsme uvařily spolu se skořicí a lehce přisladíme medem, sirupem nebo přírodním cukrem. Podáváme dětem hned po přípravě nebo sterilujeme 10 minut při 100°C.




Zdroj: Poradna pro zdraví, Cesta ženy

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama